Zapewne wiele osób na swojej liście postanowień noworocznych zawarło punkt:
a) schudnąć
lub
b) zacząć się zdrowo odżywiać
Aby zacząć je realizować, trzeba wystartować już teraz. Najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Przygotowałem przepisy na trzy pyszne, szybkie i wegańskie śniadania, które dostarczą energii i potrzebnych składników odżywczych na cały poranek.

Salsa z awokado

  • awokado
  • pomidor
  • łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz
  • chlebek pełnoziarnisty lub wafle ryżowe

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, a miąższ wydrążyć łyżką. Pokroić w kostkę lub zgnieść widelcem (w drugim przypadku salsa będzie miała formę pasty). Pomidora przekroić na pół, wyciągnąć wodnistą część ze środka, za pomocą łyżki. Resztę pomidora pokroić w kostkę. Pomidora i awokado wrzucić do miski, wymieszać z sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem. Podawać w formie kanapek.

Jogurt z pomarańczą

Połączenie jogurtu i pomarańczy brzmi dosyć dziwnie, jednak sam byłem zaskoczony, jak dobrze ze sobą grają, gdy po raz pierwszy spróbowałem takiego zestawu.

  • jogurt roślinny
  • pomarańcza
  • ziarna słonecznika
  • cynamon

Pomarańczę pokroić w drobną kostkę, połączyć z jogurtem w misce. Posypać ziarnami słonecznika i cynamonem.

Jaglanka na mleczku kokosowym

Owsianka jest bardzo znanym śniadaniem, dlatego postanowiłem pokazać przepis na jaglankę, o której wiele osób nie słyszało, a jest równie pyszna.

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 500 ml mleczka kokosowego (lub 250 ml mleczka kokosowego + 250 ml innego mleka roślinnego, np. ryżowego)
  • łyżka syropu klonowego
  • dowolne bakalie lub owoce

Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem 15-20 min, co jakiś czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłożyć do miseczek, posłodzić syropem według uznania i posypać dodatkami.

autor tekstu i zdjęć: Maciej Krajewski (17) – przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Właściciel bloga Octobook. Fanatyk książek i Netflixa. Kocha kawę, podróżowanie i dobre jedzenie.

Facebook