W filmach często możemy zobaczyć typowy poranek amerykańskiej rodziny, gdzie podczas śniadania na kuchennym stole piętrzy się stos pięknych, złocistych, puszystych naleśników. Dziś mam dla Was oryginalny przepis na te pyszności. 🙂

SKŁADNIKI:
mąka pszenna – 200 g
proszek do pieczenia – 3,5 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
cukier – 1 łyżka
mleko 3,2% – 300 ml
jajko – 1 sztuka
masło – 4 łyżki

DODATKI:
masło
syrop klonowy
owoce – np. borówki amerykańskie, truskawki itp.

Wykonanie jest dziecinnie proste, tak więc zaczynajmy !

  1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. Masło rozpuszczamy.
  3. Mleko i masło dolewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.
  4. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
  5. Smażymy po obu stronach na średnim ogniu na teflonowej patelni bez tłuszczu do czasu pojawienia się bąbelków powietrza na powierzchni (wylewamy porcję ciasta łyżką wazową, nie rozprowadzamy).
  6. Układamy stosik z naszych naleśników, kładziemy kosteczkę masła, polewamy syropem klonowym i dowolnie ozdabiamy. Zamiast masła i syropu można użyć nutelli, dżemu lub innych ulubionych dodatków.

autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką

 

Zapisz

Facebook