Większość z nas pamięta, jak w dzieciństwie mama lub babcia przygotowywały nam racuchy robione z mnóstwa składników i obsypane warstwą cukrowego puchu. Jednak dziś często rezygnujemy z takich przyjemności, ponieważ dbamy o linię, zdrowie lub unikamy glutenu. Jednak od teraz możecie się już nie ograniczać :). Przygotowałem przepis na delikatne, rumiane placuszki, pachnące cynamonem i przepełnione słodyczą banana. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na śniadanie, lub po włożeniu do lunchboxa, lunch do szkoły czy pracy. Idealnie komponuje się z mrożonymi lub świeżymi owocami. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. 

Składniki:

  • banan
  • jajko
  • dwie łyżki płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • ew. mąka z amarantusa* 

Wykonanie:

  1. Zblenduj wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, dodaj mąki z amarantusa. Blenduj do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.*
  2. Usmaż niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni, uprzednio rozpuszczając na niej łyżeczkę oleju kokosowego.
  3. Gotowe placuszki ułóż na talerzu i udekoruj owocami.

CIEKAWOSTKA DLA BEZGLUTENOWCÓW

5 produktów, w których może znajdować się ukryty gluten

  1. Konserwy mięsne oraz wędliny
  2. Żywność instant
  3. Piwo i inne alkohole
  4. Jogurty
  5. Wzbogacacze smaku

 

autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką