Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku obok tradycyjnej babki i mazurka warto podać coś mniej oczywistego, coś, co będzie pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Co prawda przepis, którym się dziś podzielę, nie jest specjalnie dietetyczny, ale myślę, że kawałek małego ,,co nieco”, zwłaszcza w święta, nikomu jeszcze nie zaszkodził 😉 . ,,Ciastka z leśnego mchu” to nic innego jak ciasto z dodatkiem szpinaku, które ostatnimi czasy zrobiło się bardzo popularne. Co najciekawsze, dodatek szpinaku zupełnie nie wpływa na smak naszego wypieku, a nadaje mu pięknego zielonego koloru i wiosennego klimatu.

Ciasto:

  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru (lub ksylitolu)
  • ¾ szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego
  • szczypta soli

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • bita śmietana w proszku  
  • 2 łyżki mleka w proszku

 

  1. Szpinak myjemy i osuszamy (mrożony rozmrażamy i wyciskamy z niego wodę) blendujemy na gładką masę.
  1. Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą.
  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok. 6 min). Następnie, mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach, powoli dolewamy olej i aromat, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Do masy jajeczno-szpinakowej wsypujemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
  1. Ciasto przelewamy do formy (ok. 40cm x 30cm) i pieczemy do zrumienienia w 170°C (ok. 60 min).
  1. Przygotowujemy bitą śmietanę według instrukcji na opakowaniu (dzięki zastosowaniu śmietany z proszku krem będzie stabilniejszy) dodajemy mascarpone i mleko w proszku, ponownie miksujemy.
  1. Po przestygnięciu ciasto przekrawamy w poziomie i wycinamy szklanką krążki. Jeden krążek smarujemy warstwą kremu i przykrywamy drugim, tak by u góry znajdowała się powierzchnia ze środkowej części ciasta. Każde ciastko ozdabiamy kleksem dżemu malinowego i listkiem mięty.

Jeśli macie pytania dotyczące przepisu, diety lub żywienia, piszcie je w komentarzach  🙂

autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką

Facebook