Naleśniki to deser, który zna każdy. Wykonanie ich jest szybkie i proste, jednak gdy przychodzi nam je zrobić po raz pierwszy samemu, pojawia się problem. W internecie jest mnóstwo przepisów i złotych rad, jednak z własnego doświadczenia wiem, że niektóre z nich nie są ani skuteczne, ani smaczne. Dlatego z pomocą przychodzę ja 🙂
Pokażę Wam przepis na pyszne cieniutkie naleśniki cytrynowe.
Ciasto
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- szklanka mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- skórka starta z połowy cytryny
- pół łyżeczki aromatu cytrynowego
Serek cytrynowy
- serek waniliowy
- skórka starta z połowy cytryny
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (przed starciem skórki, cytrynę najpierw wyparzamy i dokładnie myjemy, ścieramy tylko żółtą część, gdyż biała, znajdująca się pod nią, jest gorzka). Smażymy cieniutkie naleśniki z dwóch stron na złoty kolor (dzięki dodaniu oleju do ciasta nie musimy już smarować nim patelni). Serek mieszamy ze skórką cytrynową. Nakładamy serek na naleśniki i składamy w trójkąty lub ruloniki. Gotowe możemy ozdobić cukrem pudrem, skórką cytrynową i listkiem mięty.
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką