Ciepłe, zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego poranka 🙂

Dziś przepis na pyszny omlet orkiszowy. Idealnie łączy się ze smakiem pomidora i bazylii, dlatego polecam zrobić taką prostą sałatkę jako dodatek.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków orkiszowych
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szczypior drobno kroimy, jajko wbijamy do miski, wszystkie składniki dokładnie łączymy widelcem i smażymy na średnim ogniu. Ja do smażenia użyłem łyżki oleju z orzeszków ziemnych.

 

Dzielcie się swoimi potrawami, zarówno tymi z naszych przepisów, jak i swoich, na instagramie oznaczając zdjęcia hashtagami #kuchniaszajn #szajn

Gwarantuję przynajmniej o jedno serduszko więcej ode mnie 😉

 

autor przepisu i zdjęć: Maciej Krajewski (16)redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką

Facebook