Pyszna francuska tarta, w tym wydaniu – bardziej we włoskim klimacie. Powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin. Jest Szybka w przygotowaniu, o pięknym zapachu rozmarynu, kruchym spodzie i świetnym smaku – A na dodatek w wegańskiej wersji!

Składniki:

  • 150 g mąki 
  • 150 g margaryny 
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 5 jabłek
  • niewielki pęczek tymianku 
  • skórka z cytryny
  • sok z połówki cytryny 
  • szklanka cukru 
  1. Mąkę, proszek, margarynę i cukier puder zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.
  2. Cukier wsypujemy na patelnię, zalewamy wodą tak, by wszystkie kryształki były wilgotne. Podgrzewamy na ogniu. Nie mieszamy.
  3. Jabłka obieramy, wydrążamy niejadalne części. Kroimy na połówki i jedno na mniejsze części. Układamy na dnie blaszki połówki a w wolne przestrzenie – mniejsze cząstki.
  4. Owoce polewamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym rozmarynem i skórką cytrynową.
  5. w tym czasie nasz cukier powinien zdążyć zmienić się w karmel.Powinien być złoto-brązowy. Gdy osiągnie odpowiedni kolor wylewam go na jabłka.
  6. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. 
  7. Pieczemy w 180*C na opcji góra z termoobiegiem – do zrumienienia ciasta. 
  8. Jeszcze ciepłe wyciągamy z piekarnika, przykrywamy talerzem i zwinnym ruchem obracamy. W razie gdyby część owoców została w blaszce- można na spokojnie je ułożyć na cieście. Ciepły karmel sprawi że ładnie się połączą.

Gotowe! Pyszna letnia tarta świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów. Zamiast jabłek, można wykorzystać też brzoskwinie, gruszki lub inne twardsze owoce. 


Autor tekstu i zdjęć: Maciej Krajewski (18) – przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Właściciel bloga Octobook. Fanatyk książek i Netflixa. Kocha kawę, podróżowanie i dobre jedzenie.

Facebook