W filmach często możemy zobaczyć typowy poranek amerykańskiej rodziny, gdzie podczas śniadania na kuchennym stole piętrzy się stos pięknych, złocistych, puszystych naleśników. Dziś mam dla Was oryginalny przepis na te pyszności. 🙂
SKŁADNIKI:
mąka pszenna – 200 g
proszek do pieczenia – 3,5 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
cukier – 1 łyżka
mleko 3,2% – 300 ml
jajko – 1 sztuka
masło – 4 łyżki
DODATKI:
masło
syrop klonowy
owoce – np. borówki amerykańskie, truskawki itp.
Wykonanie jest dziecinnie proste, tak więc zaczynajmy !
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Masło rozpuszczamy.
- Mleko i masło dolewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.
- Dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
- Smażymy po obu stronach na średnim ogniu na teflonowej patelni bez tłuszczu do czasu pojawienia się bąbelków powietrza na powierzchni (wylewamy porcję ciasta łyżką wazową, nie rozprowadzamy).
- Układamy stosik z naszych naleśników, kładziemy kosteczkę masła, polewamy syropem klonowym i dowolnie ozdabiamy. Zamiast masła i syropu można użyć nutelli, dżemu lub innych ulubionych dodatków.
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką