Serniki to szerokie pole do popisu. Można przygotowywać je na tysiące sposobów, dzięki czemu każda odmiana może smakować zupełnie inaczej. New York Cheesecake jest chyba jedną z popularniejszych wersji sernika, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Często możemy zobaczyć go w filmach czy serialach np. ,,Friends”.
Jest on zupełnie inny niż tradycyjny polski sernik, który jest puszysty i dość suchy. Ten za to jest zbity, ale bardzo wilgotny i aksamitny. Jego wykonanie zajmuje mało czasu i nie musimy brudzić przy tym całej kuchni. W internecie są na niego tysiące przepisów, ale prawda jest taka, że nie ma jednego oryginalnego. W każdej knajpie w Nowym Jorku sernik smakuje inaczej, a wszystkie jego odmiany łączy kilka wspólnych cech, a mianowicie: zbita kremowa konsystencja, cytrynowy aromat i polewa śmietanowa.
Składniki:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 cytryny
- ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka śmietany 18%
- ok. 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Twaróg miksujemy z cukrem, jajkami, roztopionym masłem, połową skórki z cytryny, mąką i wanilią.
- Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy w 190℃ do czasu zarumienienia (ok. 45 min).
- Śmietanę mieszamy z pozostałą skórką z cytryny i cukrem pudrem.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez godzinę, następnie wylewamy i rozprowadzamy polewę śmietanową.
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Dodatkowo dno tortownicy można wyłożyć zmielonymi herbatnikami wymieszanymi z rozpuszczonym masłem, ja jednak zrobiłem szybszą wersję. Myślę, że przepis jest idealny na przywołanie wiosny, przynajmniej na naszych kubkach smakowych.
autor tekstu i zdjęć: Maciej Krajewski (17) – przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Właściciel bloga Octobook. Fanatyk książek i Netflixa. Kocha kawę, podróżowanie i dobre jedzenie.