Pudding z nasion szałwii hiszpańskiej to ostatnimi czasy hit w świecie zdrowego odżywiania. Efektownie wygląda, jest smaczny i zdrowy! Czego chcieć więcej ? Jest wiele wersji tego deseru, ja pokażę Wam podstawowy przepis i kilka ciekawych pomysłów na jego urozmaicenie. 😉
Składniki:
- szklanka mleka (zwyczajnego lub roślinnego)
- 1 łyżka ksylitolu / miodu lub dowolny inny słodzik
- 4 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
W mleku rozpuszczamy nasz słodzik, następnie wsypujemy nasiona i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 min. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy i odstawiamy na 4-5 h. Wykonanie tego deseru jest banalnie proste, ale jego przygotowanie zajmuje sporo czasu, dlatego najlepiej jest to zrobić wieczorem i pozostawić na całą noc, by kolejnego dnia móc podać gotowy pudding. Najlepiej podawać go z dużą ilością świeżych owoców.
Dobrym pomysłem jest też wykonanie musu np. z mango i wyłożenie go na dno szklanek, a potem można napełnić szklanki puddingiem i owocami.
Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia?
- zawierają leptynę, która dodaje nam energii i poprawia przemianę materii
- dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację
- zawierają błonnik, który pomaga oczyścić organizm z toksyn, spowalnia wchłanianie węglowodanów i cukrów prostych, a do tego daje uczucie sytości
- zawierają wapń, cynk i żelazo, które wzmacniają układ kostny i poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry
- uzupełnią w organizmie niedobory witamin i minerałów, których najczęściej brakuje osobom przemęczonym, zestresowanym i będącym w ciągłym pędzie
- zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. „złego cholesterolu” w ścianach naczyń krwionośnych
autor przepisu i zdjęć: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką.