Najlepiej smakuje z  warzywami, bo warzywa są zdrowe!

Jak   ugotować   kaszę  jaglaną?

Potrzebujesz: garnek z pokrywką i czajnik. Zagotuj wodę w czajniku. Kaszę upraż w garnku, w którym będziesz ją gotować (bez oleju!). Zalej kaszę gorącą wodą. Odlej gorącą wodę przez sitko lub delikatnie przechylając garnek (odrobina wody, która pozostanie, to nie tragedia 🙂 Wlej ponownie gorącą wodę do garnka ponad poziom kaszy ok. 1-1,5cm.

PROPORCJA kaszy do wody to 1:1 i ⅓

Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż woda wyparuje. Kasza lubi odpocząć po gotowaniu – gdy zostanie kilka milimetrów wody na dnie garnka, wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem na 10 minut, czyli pewnie tyle, ile potrwa przygotowanie warzyw 🙂

Składniki mojej kaszy:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • Warzywa: 2 marchewki, 3 małe topinambury, pół kalarepy, czerwona kapusta, szpinak, czosnek
  • Oliwa do smażenia
  • Cytryna – kilka kropel soku
  • Sos sojowy – przyda się, jeśli masz
  • Zielone: szczypior, pół pęczka kolendry, pęczek pietruszki

Sos:

  • Kilka łyżek oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz

Potrzebujesz: deskę i nóż do krojenia, patelnię i łyżkę do mieszania

Posiekaj cienko warzywa. Jeśli warzywa są z dobrego źródła, nie obieraj skórki. Do ręki weź patelnię: na oliwie z oliwek podsmaż KRÓTKO marchewkę, topinambur, kalarepę i kapustę. Po 3-5 minutach dorzuć szpinak i czosnek – smaż ok. 1-2 min. Jeśli masz ochotę, dodaj też czosnek i imbir lub inne ulubione przyprawy. Wyłącz ogień. Dorzuć trochę soli, pieprzu, kilka kropel soku z cytryny. A może trochę miodu i sosu sojowego dla pobudzenia smaku?

Przygotuj dużą miskę do wymieszania kaszy z warzywami.

  • Warzywa z patelni
  • Posiekana kolendra, pietruszka i szczypior
  • Możesz dorzucić też podprażone orzechy lub pestki

Jak zrobić sos? Nic prostszego! Możesz użyć słoika: połącz składniki, zakręć słoik i mocno potrząsaj przez chwilę. Polecam tę opcję!

Smacznego!

autorka: Magda Komar (26) – tworzy kuchnię zdrową, naturalną, sięgającą korzeni z ziemi i ducha. Ubóstwia dania zrobione samemu, które dają radość nie tylko z jedzenia, ale też satysfakcję z naszego działania. Miesza smaki, aby przeżyć nowe doznania. Liczy na więcej niż monotonne klasyki; dania które wywołują uśmiech na twarzy lub gęsią skórkę. Z zawodu architekt, z zamiłowania szefowa kuchni, food stylistka, graficzka. Po godzinach organizuje miejskie akcje, restauracje, kocha street food i tylko czasem lubi siedzieć z herbatą pod kocem. Sweet Grass