Najlepiej smakuje z warzywami, bo warzywa są zdrowe!
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Potrzebujesz: garnek z pokrywką i czajnik. Zagotuj wodę w czajniku. Kaszę upraż w garnku, w którym będziesz ją gotować (bez oleju!). Zalej kaszę gorącą wodą. Odlej gorącą wodę przez sitko lub delikatnie przechylając garnek (odrobina wody, która pozostanie, to nie tragedia 🙂 Wlej ponownie gorącą wodę do garnka ponad poziom kaszy ok. 1-1,5cm.
PROPORCJA kaszy do wody to 1:1 i ⅓
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż woda wyparuje. Kasza lubi odpocząć po gotowaniu – gdy zostanie kilka milimetrów wody na dnie garnka, wyłącz ogień i zostaw kaszę pod przykryciem na 10 minut, czyli pewnie tyle, ile potrwa przygotowanie warzyw 🙂
Składniki mojej kaszy:
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- Warzywa: 2 marchewki, 3 małe topinambury, pół kalarepy, czerwona kapusta, szpinak, czosnek
- Oliwa do smażenia
- Cytryna – kilka kropel soku
- Sos sojowy – przyda się, jeśli masz
- Zielone: szczypior, pół pęczka kolendry, pęczek pietruszki
Sos:
- Kilka łyżek oliwy
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz
Potrzebujesz: deskę i nóż do krojenia, patelnię i łyżkę do mieszania
Posiekaj cienko warzywa. Jeśli warzywa są z dobrego źródła, nie obieraj skórki. Do ręki weź patelnię: na oliwie z oliwek podsmaż KRÓTKO marchewkę, topinambur, kalarepę i kapustę. Po 3-5 minutach dorzuć szpinak i czosnek – smaż ok. 1-2 min. Jeśli masz ochotę, dodaj też czosnek i imbir lub inne ulubione przyprawy. Wyłącz ogień. Dorzuć trochę soli, pieprzu, kilka kropel soku z cytryny. A może trochę miodu i sosu sojowego dla pobudzenia smaku?
Przygotuj dużą miskę do wymieszania kaszy z warzywami.
- Warzywa z patelni
- Posiekana kolendra, pietruszka i szczypior
- Możesz dorzucić też podprażone orzechy lub pestki
Jak zrobić sos? Nic prostszego! Możesz użyć słoika: połącz składniki, zakręć słoik i mocno potrząsaj przez chwilę. Polecam tę opcję!
Smacznego!
autorka: Magda Komar (26) – tworzy kuchnię zdrową, naturalną, sięgającą korzeni z ziemi i ducha. Ubóstwia dania zrobione samemu, które dają radość nie tylko z jedzenia, ale też satysfakcję z naszego działania. Miesza smaki, aby przeżyć nowe doznania. Liczy na więcej niż monotonne klasyki; dania które wywołują uśmiech na twarzy lub gęsią skórkę. Z zawodu architekt, z zamiłowania szefowa kuchni, food stylistka, graficzka. Po godzinach organizuje miejskie akcje, restauracje, kocha street food i tylko czasem lubi siedzieć z herbatą pod kocem. Sweet Grass