Sezon truskawkowy w pełni, dlatego warto wykorzystać jego dary do przygotowania pysznych placuszków. Racuchy idealnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy na piknik.

Składniki:


  • 1 szklanka mąki
  • 200 ml (niepełna szklanka) mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • ok. 6 truskawek

Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj trzepaczką, dodaj mleko i jajko, ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę truskawki, delikatnie wymieszaj. Smaż na oleju kokosowym lub bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, do zarumienienia.

Smacznego!

autor tekstu i zdjęć: Maciej Krajewski (17) – przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Właściciel bloga Octobook. Fanatyk książek i Netflixa. Kocha kawę, podróżowanie i dobre jedzenie.