Sezon truskawkowy w pełni, dlatego warto wykorzystać jego dary do przygotowania pysznych placuszków. Racuchy idealnie sprawdzą się jako śniadanie, deser czy na piknik.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 200 ml (niepełna szklanka) mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- ok. 6 truskawek
Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj trzepaczką, dodaj mleko i jajko, ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj umyte i pokrojone w kostkę truskawki, delikatnie wymieszaj. Smaż na oleju kokosowym lub bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, do zarumienienia.
Smacznego!
autor tekstu i zdjęć: Maciej Krajewski (17) – przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Właściciel bloga Octobook. Fanatyk książek i Netflixa. Kocha kawę, podróżowanie i dobre jedzenie.