Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. W tym roku obok tradycyjnej babki i mazurka warto podać coś mniej oczywistego, coś, co będzie pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. Co prawda przepis, którym się dziś podzielę, nie jest specjalnie dietetyczny, ale myślę, że kawałek małego ,,co nieco”, zwłaszcza w święta, nikomu jeszcze nie zaszkodził 😉 . ,,Ciastka z leśnego mchu” to nic innego jak ciasto z dodatkiem szpinaku, które ostatnimi czasy zrobiło się bardzo popularne. Co najciekawsze, dodatek szpinaku zupełnie nie wpływa na smak naszego wypieku, a nadaje mu pięknego zielonego koloru i wiosennego klimatu.
Ciasto:
- 4 jajka
- ¾ szklanki cukru (lub ksylitolu)
- ¾ szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego
- szczypta soli
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- bita śmietana w proszku
- 2 łyżki mleka w proszku
- Szpinak myjemy i osuszamy (mrożony rozmrażamy i wyciskamy z niego wodę) blendujemy na gładką masę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok. 6 min). Następnie, mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach, powoli dolewamy olej i aromat, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Do masy jajeczno-szpinakowej wsypujemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Ciasto przelewamy do formy (ok. 40cm x 30cm) i pieczemy do zrumienienia w 170°C (ok. 60 min).
- Przygotowujemy bitą śmietanę według instrukcji na opakowaniu (dzięki zastosowaniu śmietany z proszku krem będzie stabilniejszy) dodajemy mascarpone i mleko w proszku, ponownie miksujemy.
- Po przestygnięciu ciasto przekrawamy w poziomie i wycinamy szklanką krążki. Jeden krążek smarujemy warstwą kremu i przykrywamy drugim, tak by u góry znajdowała się powierzchnia ze środkowej części ciasta. Każde ciastko ozdabiamy kleksem dżemu malinowego i listkiem mięty.
Jeśli macie pytania dotyczące przepisu, diety lub żywienia, piszcie je w komentarzach 🙂
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką