Zawsze, gdy oglądam film czy czytam książkę i pojawia się tam jakieś jedzenie, mam na nie ochotę. Ostatnio wyszedł drugi sezon „Stranger Things”. Jest to jeden z moich ulubionych seriali, który gorąco wam polecam. Jeśli również macie ochotę zjeść to, co bohaterzy, to ten przepis jest dla was. Gofry są pierwszym daniem, które przychodzi mi do głowy, gdy myślę o „Stranger Things”, dlatego opracowałem taki przepis, by efekt jak najbardziej przypominał ten filmowy, a wspomogły mnie w tym amerykańskie poradniki.
Składniki:
– 2,5 szklanki mąki
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 2 szklanki mleka
– łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu
Sposób wykonania:
1. Przesiewam mąkę do miski, mieszam trzepaczką wszystkie suche składniki.
2. Ubijam białka.
3. Do suchych składników dodaję olej, mleko, ekstrakt i żółtka.
4. Dodaję pianę z białek i delikatnie „wmasowuję” ją w ciasto.
5. Smażę w gofrownicy na złocisty kolor.
Gofry to cudowne danie i deser, który można dowolnie urozmaicać wedle własnych upodobań. Można je podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, dżemem, serkiem i wszystkim, co nam podsunie wyobraźnia.
autor przepisu i zdjęć: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką.