Gdy dopada nas stres, często sięgamy po słodycze. Niech tym razem będą to lody. Ale nie takie zwykłe lody!  Niech będzie to przekąska, która doda sił nie tylko naszemu ciału, ale też umysłowi.

Czas pracy: 3 minuty  Czas chłodzenia: 4-6 h

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki melasy z daktyli (możesz też użyć miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innej melasy)

Potrzebne: miska do mieszania, blender i łyżka.

 Jak zrobić?

Wrzuć wszystkie składniki do miski, zblenduj blenderem ręcznym. Przełóż do plastikowego naczynia i włóż do zamrażarki.

Co godzinę zrób sobie na 2 minuty przerwę od nauki, aby lody przemieszać, wtedy po zamrożeniu będą bardziej puszyste.

Czekaj z niecierpliwością!

Awokado:

  • witamina E, zwana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nasz organizm przed złymi czynnikami zewnętrznymi
  • 160 kcal w 100 g owocu. Kalorie w awokado niech nie będą nam straszne! Takie lody nie tuczą, lecz odżywiają! Potrzebujesz ich, żeby mieć siłę i prawidłowo funkcjonować.
  • Potas umożliwia przekazywanie impulsów nerwowych, poprawiając koncentrację i zwiększając zdolność myślenia.

Banany:

  • magnez
  • witamina C
  • żelazo
  • wapń

Kakao:

  • magnez
  • pobudza
  • łagodzi stres
  • uspokaja
  • poprawia pamięć

PS Aby zmniejszyć czas czekania na zamrożenie, rozłóż lody do dwóch mniejszych pudełek. Mniej masy równa się szybsze mrożenie. <3

autorka: Madzia Komar (26) – tworzy kuchnię zdrową, naturalną, sięgającą korzeni z ziemi i ducha. Ubóstwia dania zrobione samemu, które dają radość nie tylko z jedzenia, ale też satysfakcję z naszego działania. Miesza smaki, aby przeżyć nowe doznania. Liczy na więcej niż monotonne klasyki; dania które wywołują uśmiech na twarzy lub gęsią skórkę. Z zawodu architekt, z zamiłowania szefowa kuchni, food stylistka, graficzka. Po godzinach organizuje miejskie akcje, restauracje, kocha street food i tylko czasem lubi siedzieć z herbatą pod kocem. Sweet Grass