Wielki sezon maturalny otwarty! Do intensywnej nauki potrzeba dużo energii, a zjedzenie czegoś pysznego może być jednym z najlepszych sposobów na złagodzenie stresu. Masło orzechowe to jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych w kuchni amerykańskiej i holenderskiej. Wkroczyło ono też do Polski, gdzie znalazło mnóstwo miłośników. Jest bardzo zdrowe i, wbrew mitom, sprzyjające zdrowej diecie, a dodatkowo pomaga w koncentracji i walce ze stresem. 😉
MASŁO ORZECHOWE
- paczka orzechów ziemnych niesolonych
- pół łyżeczki miodu
- pół łyżeczki soli
Orzechy blendujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (najpierw zmielą się na drobne kawałeczki, a po chwili wraz z miksowaniem zaczną wydzielać olejki eteryczne). Po uzyskaniu gładkiej, półpłynnej konsystencji doprawiamy nasze masło według gustu. Ja osobiście wolę, gdy jest bardziej słone, więc często pomijam dodanie miodu.
REESE’S
Reese’s to najpopularniejsze słodycze w USA. Są nieziemsko smaczne i zarazem proste do zrobienia w domu 🙂 Dzięki połączeniu masła orzechowego z czekoladą, dadzą nam dużego kopa magnezu, białka i zdrowych tłuszczy, które pomogą nam w koncentracji.
- tabliczka czekolady deserowej
- 4 łyżki masła orzechowego
- łyżka masła
- łyżeczka cukru pudru
- 4 papilotki
Połowę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wylewamy czekoladę do foremek i delikatnie rozprowadzamy ją po ich ściankach oraz dnie. Wstawiamy do lodówki na ok 15 min. Masło orzechowe miksujemy z masłem oraz cukrem pudrem. Wypełniamy nasze czekoladowe foremki masą orzechową, rozpuszczamy i wylewamy pozostałą czekoladę na wierzch, by zamknąć nasze kubeczki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Wyjmujemy kubeczki z foremek i gotowe! 🙂
Obalamy mity
1. Masło orzechowe tuczy i jest kaloryczne?
– Orzechy arachidowe (ziemne), z których powstaje pyszna, kremowa konsystencja masła, są źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. Masło orzechowe dostarcza organizmowi wyłącznie tłuszczów?
– Okazuje się, że masło orzechowe może być niezbędnym składnikiem codziennego pożywienia, które da nam siłę i wytrzymałość. Wszystko dzięki zawartości białka.
Drodzy maturzyści – “zwyciężać mogą ci, co wierzą, że mogą”! Wszystkiego najlepszego, połamania piór, optymizmu i dużo wiary we własne siły. Mam nadzieję że ,,przez żołądek do głowy”. 😉
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką