Olio Forte
Pierwsza wspólna kolacja z moim chłopakiem była spontanicznym spotkaniem o godzinie 00:30. W domu miałam kilka składników na krzyż. Kamil rzucił hasło: “zróbmy makaron olio forte”. Nie zadawałam pytań, okazało się, że jest to makaron z groszkiem. Dopiero po pięciu latach dowiedzieliśmy się, że “olio forte” znaczy “silna oliwa”. Skąd się wzięła ta nazwa? Nie wiadomo. Polecam dodać również chilli i pietruszkę. Koniecznie użyjcie oliwy dobrej jakości – to w niej tkwi cały sekret!
Olio Forte (składniki na danie dla 2 osób)
- pół paczki makaronu spaghetti
- 3/4 puszki zielonego groszku
- 1/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia (najlepsza grecka)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szczypty rozdrobnionego suszonego chili lub pół świeżej papryczki chilli
- pół pęczka pietruszki
- sól
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy groszek i podsmażamy ok. 3-4 min. Dorzucamy czosnek. Gaz wyłączamy od razu. Dzięki wysokiej temperaturze czosnek zdąży wydzielić aromaty, ale nie chcemy przecież, żeby stał się brązowy i gorzki.
autorka: Magda Komar (26) – tworzy kuchnię zdrową, naturalną, sięgającą korzeni z ziemi i ducha. Ubóstwia dania zrobione samemu, które dają radość nie tylko z jedzenia, ale też satysfakcję z naszego działania. Miesza smaki, aby przeżyć nowe doznania. Liczy na więcej niż monotonne klasyki; dania które wywołują uśmiech na twarzy lub gęsią skórkę. Z zawodu architekt, z zamiłowania szefowa kuchni, food stylistka, graficzka. Po godzinach organizuje miejskie akcje, restauracje, kocha street food i tylko czasem lubi siedzieć z herbatą pod kocem. Sweet Grass