Wakacje przywiały ze sobą falę gorących dni. Idealną, a zarazem pyszną ochłodą może stać się shake, czyli najpopularniejszy lodowy napój mleczny. Fastfoodowe restauracje serwują je wypełnione cukrem, barwnikami i innymi sekretnymi eliksirami. Ja przedstawiam Wam przepis na najpyszniejszy, zdrowy shake truskawkowy :).
SKŁADNIKI:
- truskawki
- mleko
- miód / cukier lub inny słodzik
Jak pewnie zauważyliście, nie podałem konkretnej porcji składników, a to dlatego, że zależy to od ilości, jaką chcenie zrobić, i od poziomu zamrożenia truskawek.
1. Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy.
2. Osuszone ręcznikiem papierowym owoce kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do pojemnika – np. lunchboxa – i wkładamy do zamrażarki. Pozostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
3. Zamrożone truskawki przekładamy do blendera, wlewamy mleko (na początek ok. dwie szklanki, gdy używamy ok. pół kg owoców), słodzik i blendujemy. Zimne owoce spowodują zamrażanie mleka, dlatego dolewamy go tyle, by osiągnąć pożądaną konsystencję.
4. Przelewamy do szklanek lub kubeczków.
Przepis idealny na wakacyjną imprezę, kolorystycznie doskonale wpisuje się w pastelowe klimaty.
Ciekawostka:
Jeżeli chcecie zrobić pyszne lody truskawkowe, wystarczy, że użyjecie powyższego przepisu, dodając jedynie mniejszą ilość mleka.
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką