Większość z nas pamięta, jak w dzieciństwie mama lub babcia przygotowywały nam racuchy robione z mnóstwa składników i obsypane warstwą cukrowego puchu. Jednak dziś często rezygnujemy z takich przyjemności, ponieważ dbamy o linię, zdrowie lub unikamy glutenu. Jednak od teraz możecie się już nie ograniczać :). Przygotowałem przepis na delikatne, rumiane placuszki, pachnące cynamonem i przepełnione słodyczą banana. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na śniadanie, lub po włożeniu do lunchboxa, lunch do szkoły czy pracy. Idealnie komponuje się z mrożonymi lub świeżymi owocami. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu.
Składniki:
- banan
- jajko
- dwie łyżki płatków owsianych
- szczypta cynamonu
- ew. mąka z amarantusa*
Wykonanie:
- Zblenduj wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie zbyt płynne, dodaj mąki z amarantusa. Blenduj do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.*
- Usmaż niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni, uprzednio rozpuszczając na niej łyżeczkę oleju kokosowego.
- Gotowe placuszki ułóż na talerzu i udekoruj owocami.
CIEKAWOSTKA DLA BEZGLUTENOWCÓW
5 produktów, w których może znajdować się ukryty gluten
- Konserwy mięsne oraz wędliny
- Żywność instant
- Piwo i inne alkohole
- Jogurty
- Wzbogacacze smaku
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką