Pizza to pyszne włoskie danie, które można zamówić praktycznie wszędzie. Jest bardzo uniwersalna i smakuje każdemu dzięki dowolnemu zestawowi dodatków. Większość osób woli ją zamawiać lub chodzić do pizzeri. Ostatnio nasza redakcyjna Iga opowiadała historię o swojej walce z domową pizzą, która zakończyła się zakalcem, ale dziś z tym koniec. 😉 Zdradzę wam sekret na najlepszą pizzę – mięciutką i chrupiącą, którą będziecie mogli zaskoczyć znajomych, zrobić na rodzinny obiad czy nawet bez specjalnej okazji.
CIASTO
- 350 g mąki
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 1/3 kostki drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
DODATKI
(dowolne) np.
- mozzarella
- pomidorki
- salami
SOS NA CIASTO
- pół szklanki wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Drożdże, cukier i sól rozpuszczamy w wodzie, wraz z oliwą dodajemy do mąki i zagniatamy ok. 10-15 min (ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione, więc im dłużej, tym lepiej). Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do dłoni. Odstawiamy je przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy i rozciągamy w okrąg na szerokość blaszki do piekarnika, rozprowadzamy sos i układamy wcześniej przygotowane dodatki. Pieczemy w 200*C przez ok. 20 min.
autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką