Kiedyś myślałem, że samo sprawdzenie składników i daty ważności na produkcie w sklepie wystarczy, by móc stwierdzić, czy dana pozycja jest zdrowa. Jednak niedawno wygooglowałem, co oznaczają te dziwnie niewinnie brzmiące nazwy substancji, którymi są przepełnione nawet najprostsze produkty. I tak zwykłe placki tortilli, które w oryginalnym najprostszym przepisie wykonane są z mąki, wody, oleju i soli, kupione w sklepie w składzie miały 23 składniki, z czego większość stanowiły spulchniacze, stabilizatory smaku, aromaty i barwniki. Niektórzy powiedzą, że skoro są dostępne, to zapewne nie szkodzą, jednak się mylą. Więcej na ten temat możecie się dowiedzieć z audycji, wywiadów i książek Beaty Pawlikowskiej, która jest jedną z osób, za której ideami staram się dążyć.

A tutaj znajdziecie listę substancji dodawanych do produktów, których powinniście unikać.

Od pewnego czasu staram się całkowicie wyeliminować z mojej diety wszystkie gotowe produkty i kupuję tylko naturalne podstawy, z których sam robię nawet najprostsze rzeczy, takie jak owocowe jogurty, pasty kanapkowe czy chleb. Dziś dzielę się z wami przepisem na drożdżowy chlebek, bo zrezygnowanie z gotowych produktów może być pierwszym krokiem, by zmienić swoje nawyki żywieniowe.

Chlebek drożdżowy

Składniki:

  • 420 g mąki chlebowej (ja użyłem graham)
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 350 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

  1. Suche składniki przekładamy do miski i dobrze mieszamy.
  2. Dolewamy wodę i dobrze wyrabiamy.
  3. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12h.
  4. Ciasto rozpłaszczamy i składamy na dwa.
  5. Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 min.
  6. Delikatnie formujemy kulę i odstawiamy na 2h
  7. Pieczemy w 230°C najpierw 30 min pod przykryciem, a następnie 15 min bez przykrycia.

Smacznego!

autor: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką