Moja ukochana pora roku już nadeszła, a wraz z nią sezon na pyszne zupy dyniowe. Dynia jest warzywem, które pierwsze przychodzi do głowy, gdy myślę o jesieni. Jest bardzo uniwersalna i po odpowiednim przygotowaniu przepyszna. Może być podawana zarówno na słodko, jak i na ostro, i właśnie takie dwie propozycję dziś zaprezentuję. Wbrew pozorom przygotowanie jest bardzo proste, a efekt powalający.
Zupa dyniowa na słodko
Idealna zarówno na śniadanie, jak i kolację. Delikatna, słodka, z nutą wanilii i cynamonu. Może być podawana również jako deser.
Składniki:
- miąższ dyni
- mleko
- zacierki
- szczypta cynamonu
- cukier z wanilią lub ziarna wanilii
- cukier/miód lub inny słodzik
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobne kawałki, przekładamy do garnka i dolewamy pół szklanki wody. Dusimy do czasu, aż będzie bardzo miękka. Lekko studzimy, blendujemy, dolewamy mleko (tyle, by osiągnąć pożądany efekt, ja używam ok. ½ litra na 350 g dyni) i pozostałe składniki. Gotujemy ok. 10 minut do czasu, aż zacierki zmiękną. Zupa jest gotowa do podania, jednak najlepiej smakuje po podgrzaniu kolejnego dnia.
Zupa dyniowa na ostro
Prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację.
Składniki:
- miąższ z dyni
- woda
- kostka rosołowa
- przyprawy (papryka słodka i ostra, curry,pieprz, sól, majeranek, szczypta cynamonu)
- sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię kroimy i dusimy jak w poprzednim przepisie, blendujemy, dolewamy gorącej wody do pożądanej konsystencji ( ok. 1,5 l na 500 g dyni), doprawiamy kostką rosołową i przyprawami. Gotujemy ok. 10-15 minut.
Grzanki
- pieczywo np. chleb, bagietka
- oliwa z oliwek
- łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta soli
Kroimy pieczywo w drobną kostkę, wykładamy na dużą blachę do pieczenia. Polewamy równomiernie oliwą, mieszamy, posypujemy przyprawami, ponownie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na funkcji termoobieg. Pieczemy, mieszając co jakiś czas, by równomiernie się zarumieniły. Podajemy zupę z grzankami i śmietanką.
Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z grupy B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, dlatego też warto po nią sięgać w okresie jesiennym.
autor przepisu i zdjęć: Maciej Krajewski (16) – redaktor naczelny gazety szkolnej ,,Życie szkoły” oraz publicysta dwumiesięcznika lokalnego ,,Merkuriusz Mszczonowski”. Ma osiągnięcia w konkursach plastycznych oraz polonistycznych. Interesuje się gastronomią, językami, fotografią oraz plastyką.