Pyszna francuska tarta, w tym wydaniu – bardziej we włoskim klimacie. Powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin. Jest Szybka w przygotowaniu, o pięknym zapachu rozmarynu, kruchym spodzie i świetnym smaku – A na dodatek w wegańskiej wersji!
Składniki:
- 150 g mąki
- 150 g margaryny
- 25 g cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- niewielki pęczek tymianku
- skórka z cytryny
- sok z połówki cytryny
- szklanka cukru
- Mąkę, proszek, margarynę i cukier puder zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy do lodówki.
- Cukier wsypujemy na patelnię, zalewamy wodą tak, by wszystkie kryształki były wilgotne. Podgrzewamy na ogniu. Nie mieszamy.
- Jabłka obieramy, wydrążamy niejadalne części. Kroimy na połówki i jedno na mniejsze części. Układamy na dnie blaszki połówki a w wolne przestrzenie – mniejsze cząstki.
- Owoce polewamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym rozmarynem i skórką cytrynową.
- w tym czasie nasz cukier powinien zdążyć zmienić się w karmel.Powinien być złoto-brązowy. Gdy osiągnie odpowiedni kolor wylewam go na jabłka.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka.
- Pieczemy w 180*C na opcji góra z termoobiegiem – do zrumienienia ciasta.
- Jeszcze ciepłe wyciągamy z piekarnika, przykrywamy talerzem i zwinnym ruchem obracamy. W razie gdyby część owoców została w blaszce- można na spokojnie je ułożyć na cieście. Ciepły karmel sprawi że ładnie się połączą.
Gotowe! Pyszna letnia tarta świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów. Zamiast jabłek, można wykorzystać też brzoskwinie, gruszki lub inne twardsze owoce.
Autor tekstu i zdjęć: Maciej Krajewski (18) – przyszły technik żywienia i usług gastronomicznych. Właściciel bloga Octobook. Fanatyk książek i Netflixa. Kocha kawę, podróżowanie i dobre jedzenie.